7 redenen waarom je beter sojakaarsen kan gebruiken

Datum: 1 juni 2021
Vorige Artikel 2 van 2

So what's the deal?
Hoe zit het met sojakaarsen? Om verschillende redenen is het branden van sojakaarsen beter dan het branden van paraffinekaarsen. Wat zijn deze redenen? Laten we soja- en paraffinekaarsen eens vergelijken.

We hebben een lijst samengesteld met 7 redenen waarom je eigenlijk beter sojakaarsen kan gebruiken. De belangrijkste punten zijn dat sojakaarsen schoon branden, dat ze volledig natuurlijk zijn én dat ze langer branden.

Lees verder over de vele voordelen van sojawas!

De voordelen van sojawas
Sojawas is de eerste wasinnovatie in de kaarsenindustrie in meer dan een eeuw en worden steeds populairder. Als je naar ze kijkt lijken ze niet veel te verschillen van de gebruikelijke paraffinekaarsen, maar er zijn een aantal dingen die ze beter maken.Wat is sojawas?

Esthetisch gezien hebben sojakaarsen een zachtere textuur dan paraffinekaarsen vanwege een proces wat hydrogenatie heet.

Sojabonen worden geoogst, schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De olie wordt dan uit de sojavlokken geëxtraheerd met behulp van solventextractie of mechanische persing. Daarna wordt de sojaolie geraffineerd en gebleekt. Wat overblijft na het extractieproces kan worden gebruikt als veevoer.

Vervolgens wordt de olie gehydrogeneerd. Door hydrogenering veranderen de poly- en enkelvoudig onverzadigde oliën van onverzadigd in verzadigd, waardoor de stroperigheid toeneemt en de sojawas bij kamertemperatuur vast wordt. De smelttemperatuur van de sojaolie wordt ook lager hierdoor.

Deze reactie wordt bereikt door de temperatuur te verhogen tot ongeveer 140-225°C in aanwezigheid van een nikkelkatalysator. Ongeveer 60 kg sojabonen levert 10 kg sojaolie op.

De was van sojakaarsen is dus een plantaardige was, gemaakt van volledig gehydrogeneerde sojaolie, die een triglyceride vormt. In voeding vermijden we liever gehydrogeneerde oliën en triglyceriden (ze verhogen cholesterolgehalte). Maar voor het maken van kaarsen zijn ze perfect!Wat is het verschil tussen een sojawas en een paraffinewas?

Het belangrijkste verschil is de grondstof. De klassieke paraffinekaars wordt gemaakt van aardolie en is dus niet-hernieuwbaar. Sojawas is een plantaardige was en wordt gemaakt van een hernieuwbare bron: de sojaboon. Sojawas wordt nog niet zo heel lang gebruikt, het werd pas in 1996 uitgevonden. 7 redenen waarom je beter sojakaarsen kan gebruiken

Het gebruik van sojakaarsen heeft de volgende voordelen:

  • Ze zijn beter voor het milieu
  • Ze branden schoner
  • Ze gaan langer mee
  • Geuren worden beter verspreid
  • De geuren zijn beter en voller
  • Ze branden volledig op
  • De gesmolten was is makkelijker schoon te maken

1. Milieuvriendelijker
Sojawas is een duurzame grondstof die biologisch afbreekbaar is, terwijl paraffine een bijproduct van geraffineerde olie is. Het gebruik van sojawas maakt ons minder afhankelijk van niet-hernieuwbare ruwe olie en is dus beter voor het milieu.

2. Brandt schoner
Sojawaskaarsen geven nauwelijks roetvorming en branden dus mooier. Hierdoor geven ze ook minder schadelijke stoffen af aan de lucht. Dit maakt sojakaarsen een betere keuze voor mensen, huisdieren en het milieu.

3. Gaan langer mee
Sojawas brandt langzaam (30% tot 45% langer in vergelijking met paraffinekaarsen). Dus je heb langer plezier van je kaars, in vergelijking met paraffinekaarsen met de dezelfde afmetingen.

4. Betere verspreiding van geur
De geur van een sojakaars verspreidt zich goed door de kamer. Door het lagere smeltpunt van sojawas krijg je een groter oppervlak van vloeibare was, welke zich rond de lont verzamelt. De essentiële oliën die voor de geur zorgen komen vrij uit de vloeibare was die zich rond de lont verzameld en uit de lont zelf.

5. Betere geur
Hoewel het een kwestie van smaak is, vinden veel mensen de geur van sojakaarsen beter dan die van paraffine.

Sojakaarsen houden de geuren vast van de essentiële oliën die worden gebruikt om sojakaarsen hun geur te geven. Omdat de sojawas schoner brandt, krijg je ook een schonere geur als gevolg.

6. Brandt volledig op
Sojakaarsen branden volledig op. De kaarshouder is daardoor makkelijk schoon te maken. Je hoeft dan de houder niet weg te gooien. Je kunt het gewoon opnieuw gebruiken of hergebruiken voor iets anders: het bewaren van pennen of voor een plantje. 

7. Makkelijk schoon te maken
Heb je per ongeluk kaarsvet gemorst? No worries! Sojawas kun je heel makkelijk met warm water en zeep van het oppervlak verwijderen.


Wil je iemand een kaars kado geven?
Ongewoon Kado biedt 100% natuurlijke, handgemaakte sojawas- en kokoswaskaarsen aan. Bezoek onze online winkel om luxe giftboxen met kaarsen uit te zoeken! Wil je een kaars zonder giftbox bestellen? Dat kan! Neem contact met ons op en we regelen de rest!

Ontdek de verhalen van onze ambachtelijke kaarsenmakers:

© 2019 - 2021 Ongewoon Kado | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel